Verslag ZSB Kersttoernooi 2006 over 9 rondes

Schaakvereniging De Zwarte Dame uit Kruiningen bestaat dit seizoen 50 jaar. In het kader van dat jubileum had DZD gevraagd of ze dit jaar het ZSB Kersttoernooi mochten organiseren. Er deden 49 deelnemers mee, verdeeld over twee groepen.

Een tiental deelnemers deed mee in de huisschaakgroep (bestaande uit oud-leden van DZD en schakers met een speelsterkte tot ongeveer 1400 ELO). Voor de hoofdgroep hadden zich 39 deelnemers aangemeld. Het speeltempo bedroeg 15 minuten per speler per partij. De wedstrijdleiding bij de hoofdgroep lag in de vakkundige handen van Willy Meulblok, terwijl Peter van der Borgt zich bekommerde om de andere groep. Dat Roeland Alders extra stukken en klokken vergeten was mee te brengen mocht de pret niet drukken, want er bleek net genoeg voorraad te zijn voor alle borden, zodat hij niet terug hoefde te racen. Van de organisatie had er verder niemand aan gedacht om een fototoestel mee te nemen, dus helaas geen foto's. Iedereen die erbij was kon echter terugkijken op een leuk, gezellig en geslaagd toernooi, wat waarschijnlijk ook volgend jaar nog een keer door DZD georganiseerd zal worden.

Hans Groffen was op papier de sterkste speler en daarmee de te kloppen man. Tot de derde ronde leek er ook niets aan de hand voor hem. In ronde 3 verloor Hans echter van Koos Zomer en daarmee kwam er spanning in het toernooi. Henke Westerweele (altijd een van de smaakmakers van Kersttoernooien) nam de gedeelde koppositie over, samen met Roeland Alders, outsider Sander van Dijk, Gert van Rij en Koos Zomer. Henke werd in de vierde ronde echter verslagen door Roeland Alders die daarmee aan de leiding kwam samen met Sander van Dijk omdat die Gert van Rij wist te kloppen. Van de achtervolgers won Robin Bosters dan weer van Koos Zomer en had Hans Groffen weinig moeite met Leon Zweedijk. Ronde 6 bracht nieuwe verrassingen. Doordat Roeland Alders won van Sander van Dijk kwam Roeland op eigen kracht alleen aan de leiding. Robin Bosters leek opnieuw goede zaken te doen door te gaan winnen van Henke Westerweele, maar die presteerde het om met nog 1 seconde bedenktijd op zijn klok Bosters mat te zetten. Doordat Roeland remise speelde tegen Koos Zomer en Hans Groffen won van Sander van Dijk bleef Alders net aan kop, close op een halfje gevolgd door Groffen en Westerweele.

Ronde 7 pakte Hans Groffen de koppositie terug van Roeland door hem in het onderlinge duel te verslaan. Henke Westerweele won van Koos Zomer en bleef daarmee in het kielzog van Hans. Robin Bosters struikelde over Marko Burger en zag daarmee zijn finalekansen afnemen. Sander van Dijk won dan weer van Koos Zomer (die vooraf al had voorspeld, te verwachten moeite te hebben om de laatste rondes niet boven zijn bord in slaap te vallen).

In ronde 8 wist Hans Groffen zich met geconcentreerd spel te ontdoen van zijn naaste achtervolger Henke Westerweele. Roeland Alders verwees Marko Burger terug naar een lager bord, terwijl Jeroen Hekhuis goede zaken deed door van Gert van Rij te winnen. In het rijtje naaste achtervolgers had ook Sander van Dijk zich weer gemeld na winst op Koos Zomer.

Ronde 9 bracht de beslissing. Hans Groffen moest tegen Jeroen Hekhuis (die dit al had verwacht). Hans won deze confrontatie en daarmee het Kersttoernooi met een mooie score van 8 uit 9. Roeland Alders kwam niet verder dan remise tegen Gert van Rij en eindigde daarmee op een verdiende tweede plek. Sander van Dijk timmerde ook nog flink aan de weg door zijn partij tegen Henke Westerweele te winnen. Hij kwam daarmee op een gedeelde tweede plek met Roeland, maar Roeland had een half weerstandspuntje meer.

Beste DZD-er werd Marko Burger (met 6 uit 9) op een gedeelde 4de stek, achter Henke Westerweele en Jeroen Hekhuis.

Er was ook een alcoholvrije prijs voor de meeste 'saaie' speler (de speler met de meeste remises die van de andere remisespelers het hoogst in de eindstand was geëindigd) en die prijs ging onder grote hilariteit naar Jean-Pierre van Gemert.

De 1600 min prijs werd een prooi voor oud-DZD-er Johnny Timmerman, die daarmee bewees het schaken nog niet te zijn verleerd.

Eindstand hoofdgroep:

1.     Hans Groffen 8
2.     Roeland Alders 7
        Sander van Dijk 7
4.     Henke Westerweele 6
        Jeroen Hekhuis 6
        Marko Burger 6
        Cor Heijboer 6
8.     Gert van Rij
        Robin Bosters
        Alex Jonkheer
        Martin Krijger
        Jean-Pierre van Gemert
        Anton Quakkelaar
14.  Rinus den Hollander 5
       Johnny Timmerman 5
       Jan Capello 5
16.  Koos Zomer
        Michael Wise
        Merijn van Broekhoven
        Freek Pruis
        Bram Boone
        Leon Zweedijk
        P. Reijnierse
24.  Wilco Krijnsen 4
        Wim van Gent 4
        H. Jukkenekke 4
        J. v. Dalsen 4
        Anton Hagenaars 4
29. Eldert Besseling
       P. v.d. Berg
       Ronald Hoek van Dijke
       R. Gulmans
       Rob Oosterlee
34. Wim van Stel 3
       Ed van Dijk 3
36. Erik Dek
       G. den Hollander
38. Johan Goedegebuure 2
       T. Brouwer 2

In de tweede groep was het ook lange tijd spannend.

Tien deelnemers kende deze groep, 6 oud-leden en 4 leden (allen met een rating onder de 1400). Ze speelden een tienkamp, allemaal een keer tegen elkaar dus.

Het bleek al snel dat de oud-leden het schaken niet verleerd waren. Na 4 rondes stond Louis van der Kallen (30 jaar niet meer serieus geschaakt!) met 4 punten aan de leiding, direct gevolgd door Jaap Janse, Pieter Boone en Jan-Kees Schrier die allen drie punten hadden. Tot aan de laatste ronde zouden zij ook om de eerste prijs strijden.

Van de leden wist alleen Lou Poleij in het spoor te blijven. Lou verloor de aansluiting echter in de 8e ronde doordat Jaap Janse vakkundig een blunder van Lou verzilverde. In de 5e ronde leek Louis van der Kallen te gaan verliezen, maar Jaap Janse zag geen kans onder het eeuwig schaak ui te komen (terwijl dat wel kon) en zodoende was de eerste remise een feit. In de 6e ronde verloor Louis wel ("mijn geluk was op" wist hij te melden). Pieter Boone kwam met een klein vordeeltje uit de opening en hield dat keurig vast. Zo kwam Pieter met 5 punten aan de leiding, samen met Jan-Kees Schrier. Jan-Kees hield die eerste positie niet lang vast, want in de 7e ronde was Luis van der Kallen te sterk. Na die 7e ronde stonden er 5 spelers binnen een marge van een punt (Boone met 6, Janse en van der Kallen met 5,5 en Schrier en Poleij met 5). Razend spannend dus. De wedstrijdleider werd al bang voor een situatie dat er een paar tegelijk zouden eindigen, want dan zou onderling resultaat beslisend zijn. Dat kon dus nog een heel rekenwerk worden.

Onderin werd ook flink geschaakt. Arthur van Noorden en Willem Karelse speelden zoals we van hen gewend waren: offeren tot je er bij neervalt. Helaas bleek de intuitie van beiden niet helemaal in orde; er waren dan ook nogal wat oofers fout. Marius Leendertse en Herman Schoonakker speelden degelijk, kwamen vaak goed uit de opening, maar een kwartier bedenktijd bleek vaak het struikelblok. Krijn Saman had duidelijk lang niet geschaakt en speelde wisselvallig. De 8e ronde wonnen alle favorieren (behalve Lou Poleij dus) en konden er nog 4 spelers het toernooi winnen. Jaap Janse, Louis van der Kallen en Jan-Kees Schrier moesten allen tegen spelers uit de lagere regionen; die zouden dus wel winnen.

Pieter Boone moest tegen Lou Poleij en dat is op papier een taaie tegenstander. Het zou echter anders lopen. Herman Schoonakker speelde een puike partij, hield de tijd goed in de gaten en won dan ook erg overtuigend van Jaap Janse. Pieter Boone kwam een stuk achter tegen Lou Poleij en Louis van der Kallen moest gaan forceren (want hij moest winnen) om de prima verdediging van Krijn Saman te slechten. Het zag er zelfs even nog naar uit dat Jan-Kees Schrier kon winnen, alhoewel Arthur van Noorden prima tegenstand bood. Pieter kon echter nog remise eruit slepen tegen Lou en omdat Krijn de goede voortzettingen niet meer zag won ook Louis en eindigden Pieter Boone en Louis van der Kallen gelijk met 7,5 punt. Omdat Pieter het onderlinge duel gewonnen had won hij het toernooi.

Nestor Willem Karelse kreeg nog een prijs voor de speler die het meest had geofferd.

Eindstand groep 2:

1. Pieter Boone
2. Louis van der Kallen
3. Jan-Kees Schrier 7
4. Jaap Janse
5. Lou Poleij
6. Marius Leendertse 3
7. Herman Schoonakker 3
8. Krijn Saman 2
9. Arthur van Noorden 2
10. Willem Karelse 1

Peter van der Borgt & Leon Zweedijk