Beker 2008-2009

 

DZD - Goes (2-2)

De Zwarte Dame bekert verder!

 

Voor de beker hadden we in de 1e ronde zwaar geloot: Onze Bevelandse vrienden uit Goes kwamen op bezoek. Goes kwam zeker niet met een slap ploegje aanzetten: Joey Grochal, Louis Nieuwenhuijse en de gebroeders van de Braak.

 

Peter van der Borgt mocht op bord 1 tegen (Joey Grochal natuurlijk) en die partij kende voor Peter meer verrassingen dan voor Joey. Vanaf zet 6 was Peter al uit de theorie (misschien moet ie toch eens een openingenboekje bekijken) en bij Joey kwam dat moment pas veel later toen Peter al in een dubieus zijvariantje beland was. Het zag er allemaal grof uit, maar nadat Peter een pion had gewonnen bleek zijn stelling een gatenkaas te zijn, waar Joey door heen sneed als een mes in boter dat al tijden de koelkast niet gezien had.

 

Toch zag het er voor ons niet zo somber uit. Willy Meulblok stond al snel lekker tegen Louis, bij Rick Sorber was het de vraag wat beslissend zou zijn: een zwakke e-pion van of het gat in Joey van de Braaks koningsstellingen  Remco van de Braak had een enorm aanval op de stelling van Marko Burger niet zien doorslaan, waarna hij vooral veel achterstand in tijd had en een tegenstander die dreigde met een pion zomaar naar de overkant te lopen

 

Voor Remco bleek dat een dodelijke combinatie en zo werd het weer 1-1. In tijdnood (van beiden) ging Rick net voor de 1e tijdcontrole deerlijk in de fout, zodat Goes op 2-1 kwam. Louis hoefde alleen nog maar remise te spelen. Maar daar was zijn stelling te slecht voor. Maar ook met een iets betere stelling was waarschijnlijk zijn resterende tijd te weinig geweest om Willy fatsoenlijk tegenspel te bieden.

 

Gelijke stand dus en dat betekent vluggeren. Omdat ons 4e bord verloren had was het voor ons voldoende dat er weer een 2-2 uit de bus kwam. En warempel, het werd 2-2, en nog curieuzer: Peter en Rick verloren weer en Willy en Marko wonnen weer. Eindelijk zijn we weer eens een ronde verder. Denk en Zet is de volgende tegenstander. Dus mogen we het op Tholen gaan proberen.

 

 

P. van der Borgt - J. Grochal 0-1
W. Meulblok - L. Nieuwenhuijse 1-0
M. Burger - R. van de Braak, 1-0
R. Sorber - J. van de Braak, 0-1

 

 

 

Kwartfinale

 

Denk en Zet - DZD (0-4)

 

C. Harmsen - W. Bliek  0-1
R.vd. Breevaart - W. Meulblok  0-1
J. vd. Berge - E. Clarisse  0-1
P. vd. Breevaart - R. Sorber  0-1

 

 

Halve finale

 

DZD - Zierikzee (3-1)

 

W. Bliek - B. vd. Graaf  1-0
P. v/d Borgt - M. Krijger  0-1
W. Meulblok - S. Spiegels 1-0
M. Burger - K. Bimmel  1-0

 

 

Finale

 

 

De Zwarte Dame wint weer de Zeeuwse beker!

 

Op 30 mei heeft DZD de Zeeuwse beker gewonnen. In Zuiddorpe (waar Willy een sms-je kreeg met de melding “Welkom in Belgiė”) “of all places”. Het Witte Paard was onze tegenstander.

 

Aanvankelijk zag het er helemaal niet naar uit dat we zouden winnen. Een gelijkspel (en daarna vluggeren) leek het maximaal haalbare. Al snel moest Wouter Bliek een kwaliteit geven om mat te voorkomen. Omdat de opening van Eric Clarisse min of meer mislukt was. Het er op leek dat hij op de damevleugel wat na de lange rochade zijn koningsvleugel overlopen zou worden.

 

Willy Meulblok moest weer tegen Gommers, waar hij in de slotronde van het de Hoofdklas zo dramatisch had verloren. Gommers nam veel tijd voor zijn opening, zonder dat het overigens iets opleverde. Integendeel. Willy kreeg allerlei aanvalskansen en Gommers moest maar hopen dat hij het kon houden of zich er uit kon schwindelen.

 

Op het vierde bord moest Peter van der Borgt dus ergens winst zien te vinden, maar in de Scandinaviėr van Pauwels wist Peter wel zijn openingsvoordeel vast te houden, maar ergens een winstweg vinden leek te veel gevraagd. Het enige dat Peter deed was tijd verspelen met dat gezoek naar “iets”.

 

Het enige dat Wouter en Eric bereikt hadden was dat hun tegenstander minder tijd had. In tijdnood ging Henk de Ridder in de fout en kwam Eric een stuk voor. Peter bood toen razendsnel (nog voordat helemaal helder was dat Henk echt verloren stond) remise aan en Pauwels nam dat aan. Een tactische fout van onze Zuiderbuur (of van de teamleider). Logisch zou zijn geweest dat Pauwels het remiseaanbod een poosje in beraad had genomen en gewacht had tot er op de borden van de Ridder en Gommers (die beiden in tijdnood zaten) duidelijkheid was. Als ze allebei zouden verliezen zou hij immers niks aan remise hebben.

 

Maar goed, hij nam het aan. Eric speelde het netjes uit en Gommers moest op enig moment nog meer dan 5 zetten in 15 seconden toen in een stelling die al beroerd was. Dat ging dan ook fout en toen hij toeliet dat Willy kon binnen komen met zijn torens, gaf hij op.

 

De beker was binnen: we hadden 2½ punt. Wouter kon dus met een gerust hart opgeven. Maar dat deed hij niet. Zijn tegenstander stond nog wel steeds die kwaliteit voor, maar Wouter verdedigde zich kranig en Nick Wegman kwam eigenlijk niet veel verder. Nick haalde net de eerste tijdcontrole (het tempo is 35 zetten in 1 ¾ uur en daarna ¼ uur uitvluggeren), maar kwam ook in de tweede in tijdnood. Het voordeel bleef tot hij in 2 zetten twee stukken weggaf en Wouter uiteindelijk nog won.

 

En zo werd het 3 ½ - ½, zodat het in de geschiedenisboekjes zal lijken dat het “een makkie” was.

 

Overigens mogen we in dit verhaal Rick Sorber en zeker Marko Burger niet vergeten. Want om in de finale te komen moesten we eerst drie wedstrijden winnen. De eerste ronde moesten we meteen tegen Goes en die wonnen we nipt (2 x 2-2 en toen was onze 0 op het laatste bord in ons voordeel). Marko en Willy wonnen toen de gewone en de snelschaakpartij.

 

In de volgende ronde werd Denk en Zet door een Goes’ kwartet (Wouter, Willy, Eric en Rick) met 4-0 geplet en in de halve finale werd Zierikzee verslagen. Marko en Willy wonnen, Peter verloor (kansloos) en Wouter speelde een enorm lastige partij die pas op het eind in Wouters voordel uit viel.

 

Dat betekent dat Willy (4), Wouter (3), Eric (2) en Marko (2) al hun bekerpotjes gewonnen hebben, Rick 50% haalde en alleen Peter wat uit de toon viel met ½ uit 3.

 

En nu gaan we dus “het land” in. Hopelijk loten we een leuke club!

 

 

terug naar boven