CHESS 960
d.d. 15 mei 2017

 

BLIEK OVERTUIGEND WINNAAR CHESS 960 

Zoals elk jaar speelden we weer ons jaarlijkse Chess 960 toernooi. Veertien deelnemers die in 5 ronden (15 minuten per speler k.o.) uit zouden maken wie DZD-kampioen 2017 Chess 960 zou worden. Dat werd Wouter Bliek. Overduidelijk. Wouter won al zijn partijen. En ook nog op overtuigende wijze. Op de terugweg naar huis babbelden Wilco Krijnsen, Cor Heijboer en Peter van der Borgt (die alle drie van Wouter hadden verloren) nog wat na en bedachten dat geluk ook wel een rol speelt bij Chess 960. Je kunt immers al in de opening een verkeerde keus maken waar je de hele partij last van hebt. Maar nog voordat we de hoek van de Berghoekstraat om waren, hadden we ook al geconcludeerd dat je natuurlijk niet vijf keer geluk kan hebben met je keuzes. Integendeel: juist met Chess 960 blijkt het snelst wie er echt inzicht heeft (Wouter dus) en wie eigenlijk alleen maar goed is in theorie leren en die uitvoeren (de rest, alhoewel de theoriekennis van de DZD-ers in het algemeen beperkt is). 

Even terug naar het begin. Dies Lokerse was de beheerder van het apparaat waarmee de stellingen at random werden “geproduceerd”. Hij zette dan ook de borden op, zodat dat niet fout kon gaan. Peter van der Borgt legde de rokaderegels uit (om in zijn eerste partij meteen zelf verkeerd te rokeren) en we begonnen. De sfeer was goed, zelfs een beetje Oliebollentoernooi Souburgachtig. Er werd zo nu en dan best wat gepraat en het komische duo Lokerse (“voor al uw feesten en partijen”) zorgden voor de vrolijke noot, vooral in hun onderlinge partij, waarbij Dies al snel schaak gaf (ondersteund met een krachtig “schaak!”) waarna Dingnis met “nu al?” antwoordde en Dies deze act voor twee afmaakte met “ja, nu al!”. Elke zet die ze deden werd overigens ook van een uitroepteken voorzien, want zet na zet werd er harder op de digitale klok geslagen. Overigens won Dies deze Family battle. 

Verder bleek voor sommigen het tempo wel erg snel of brak het ontbreken van increment-seconden hen op. Kortom: iedereen had wel een reden om een nederlaag te verklaren. Uiteindelijk was dit de uitslag: 

 

Naam

Punten

1.

Bliek

5

2.

Burger 3,5

3.

Heijboer 3,5

4.

Krijnsen 3,5

5.

Den Hollander 3

6.

Leendertse 3

7.

Van der Borgt 2,5

8.

Baars 2

9.

Boone 2

10.

Capello 2

11.

Pruis 2

12.

Schoonakker 2

13.

Dies Lokerse 1

14.

Dingnis Lokerse 0

Overigens had Dies ook op 2 punten kunnen eindigen als hij met materiaalvoorsprong zichzelf niet in een matnet had gelopen.