Verslagen externe competitie
DZD 1

 

 

Ronde 1 Ronde 2      
         

 

 

 

 

Ronde 2

 DZD 1 - Souburg 2 (2,5 - 5,5)

 

 

DZD 1 VERLIEST KANSLOOS

 

Dance, Dance, Dance (volgens mij is die titel gewoon gejat van “Closets, Closets, Closets, Closets”, de concurrent van het kastenbedrijf van Jay Pritchett, de pater familias van de fantastische – tv serie -  Modern Family) staat aan. Zweden heeft met 8-0 Luxemburg verslagen (Wilders tweet net dat we Luxemburg uit de Benelux moeten zetten). Wit-Rusland – Nederland kan administratief afgedaan worden, alhoewel als ik dit artikel start te schrijven net de nabeschouwing van de voorbeschouwing op televisie is. De televisie op een andere zender zetten is geen optie. Een eindje wandelen met de hond is ook al niet aantrekkelijk, want de regen gutst naar beneden. Van arrenmoede begin ik maar aan een verslag van de wedstrijd DZD 1 – Souburg 2. En ik doe dat niet met veel plezier.

 

We werden namelijk keihard met 5½ - 2½ van het veld (of eigenlijk: de bovenzaal van Ons Dorpshuis uit) gespeeld. Overigens is dat dorpshuis een geschenk van diverse partijen na de Watersnoodsramp. De zalen kregen namen van de gulle gevers. Eén van die zalen heet Zweden! Andere: Tasmanië, Drenthe en Apeldoorn. Maar geen één die Luxemburg heet (wat heeft die Wilders het toch weer bij het rechte eind!).

 

Terug naar de schaakwedstrijd. Of eigenlijk net daarvoor. Peter van der Borgt had in de inleidende woorden aandacht gehad voor Tom van Gemert die afgelopen week overleden is na een kort ziekbed. Tom was een persoon die je het gunde om van je te winnen (en geloof me: dat heb ik niet met veel mensen).

 

Tsja, op een gegeven moment moet ik het natuurlijk toch over het wedstrijdverloop hebben. Nou, laten we eerst even de opstelling doornemen. De vorige ronde hadden we nog van de Souburgers gewonnen. Wij hadden onze opstelling dan ook niet gewijzigd, behalve dat we een vervanger moesten inzetten voor Ton Hertogs. Wilco Krijnsen speelde nu op 4 en Herman Schoonakker nam Wilco’s plek op 8 over. Bij de Souburgers zaten alleen Jean-Pierre van Gemert (op 4) en Eric van Driel (op 6) achter hetzelfde bord (maar dan met een andere kleur). Alleen op bord 6 was er dus sprake van een echte revanchepartij.

 

Tussendoor lees ik op Nu.nl dat er weer plannen van het nog te vormen kabinet zijn gelekt. Dat nieuwe kabinet lekt nog beter dan de LuxLeaks (voor leken: zie wikipedia; de Lux staat voor Luxemburg, wat heb ik een hekel aan dat mini-staatje).

 

Nu echt terug naar de wedstrijd: Op de borden 2 en 3 bereikten de vier spelers niks en werd het relatief snel remise. Helaas was Rinus den Hollander met c6-c5 enorm in de fout gegaan. Na Martin de Bocks Da4-h4 stond Rinus opeens verschrikkelijk: pionverlies was onvermijdelijk, Martin kreeg b- en d-lijn in bezit en Rinus had ook nog eens een waardeloze dubbelpion. Eigenlijk was het een godswonder (wat Nederland ook nodig heeft willen ze het WK nog halen) dat Rinus nog tegenkansen kreeg. Het kostte Rinus wel veel tijd, maar hij bleef keurig op een minuut of 2 staan. Toen een simpele torenzet logisch was, haperde Rinus opeens en dan zijn twee minuten zo om en heb je de nul die er al een poos aan zat te komen (maar die je nog leek te gaan ombuigen naar een halfje) binnen. Omdat Wouter Bliek na een binnenvallende dame op h8 met zijn koning in een matnet moest lopen, kregen we nog een 0 om onze oren en omdat het bij Herman Schoonakker en Laura Tiggelman terecht remise werd stonden we met 1½ - 3½ achter.

 

En in de drie resterende partijen stonden we materiaal achter en slechter. Maar: de stellingen waren complex (dus foutgevoelig) en alle zes spelers hadden niet veel tijd meer (de één overigens meer dan de ander) (ook foutgevoelig dus). Met veel geluk zouden we toch nog een resultaat kunnen neer zetten. Maar het geluk (dat het Nederlands voetbalelftal nodig zal hebben) was er maar op één bord. Niet op dat van Cor Heijboer (Eric van Driel kreeg dus zijn revanche) en niet op dat van Bram Koeman, maar wel op het van Wilco Krijnsen. In een doldwaze partij (alhoewel die van Cor ook in aanmerking komt voor die titel, maar in de analyseruimte was uw verslaggever niet verder gekomen dan het begrip “koddig” voor Cors partij) wist Wilco het enige volle punt te scoren, terwijl het grootste ratingverschil in ons nadeel juist op zijn bord was.

 

Zodoende staan we ergens in de middenmoot van het laatste jaar Zeeuwse Hoofdklas. Het zal ongetwijfeld weer een spannend jaar worden. De kampioen mag naar de landelijke 3e klas, maar als ik de resultaten van ZSC zie in de eerste twee ronden betwijfel ik of je kampioen moeten willen worden van die Hoofdklas.

 

 

DZD 1

1716

Souburg 2

1731

2,5

5,5

1

Bliek

1970

Van Rooijen

1916

0

1

2

Van der Borgt

1891

Steijn

1816

0,5

0,5

3

Clarisse

1864

Toetenel

1859

0,5

0,5

4

Krijnsen

1576

Van Gemert

1770

1

0

5

Koeman

1689

Schoor

1714

0

1

6

Heijboer

1656

Van Driel

1763

0

1

7

Den Hollander

1655

De Bock

1558

0

1

8

Schoonakker

1429

Tiggelman

1454

0,5

0,5

 

O ja: over voetbal gesproken. Vanwege mijn adoratie voor Maradona (de voetballer) ben ik in het landenvoetbal eigenlijk nog meer voor Argentinië dan voor Nederland en dat land lijkt zich ook niet te plaatsen voor het WK. En ze plaatsten zich ook nog nooit voor het EK! “Logisch” hoor ik je denken, want Argentinië ligt in Zuid-Amerika, dus ze mogen niet mee doen. Nou, Israël doet ook mee (tenminste aan de kwalificatie; ze haalden de eindronde nooit) en Australië doet mee aan het EuroSongfestival en last but not least BSV 3 (uit Bergen op Zoom) speelt mee in de Zeeuwse Promotieklas.

terug naar boven

 

 

Ronde 1

 Souburg 2 - DZD 1 (3 - 5)

 

 

DZD 1 KRIJGT SOUBURG 2 OP DE KNIEËN

 

Het begin was niet goed. Cor Heijboer maakte een fout in de opening en stond na een kwartier al naar een pion achterstand zonder compensatie te kijken. Een half uur later zaten Martin de Bock en Wilco Krijnsen in een stelling waarin weinig materiaal over was, niemand een pionnenmeerderheid had en er verder ook geen aanknopingspunten waren om “voor de winst te gaan”. Het was dan ook wachten op de remise of een fout van de één of de ander.

 

Ton Hertogs kwam niet lekker uit de opening en besloot wat stukken af te ruilen. Het kostte hem wel een pion, maar de ergste dreigingen waren uit de stelling. Rinus den Hollander kreeg het Albin’s Tegengambiet te verwerken. Dat deed hij prima en hij kwam een gezonde pion voor. Zo’n pion stond Cor ook nog steeds achter; alleen waren daar behalve wat pionnen alleen nog lichte stukken over gebleven en was niet duidelijk hoe Eric van Driel die materiële voorsprong tot een zege kon promoveren. Na 2 uur spelen kon er dan ook nog niks gezegd worden over welke kant het op zou gaan in deze teamwedstrijd.

 

Verrassend was dat Bram Koeman en Ronald Steijn als eerste “uit” waren. In een Siciliaan met van beider zijden een koningsaanval bood Ronald remise aan (het was een “dode” stelling geworden zeiden beide spelers later). Bram kreeg van teamleider Peter van der Borgt het vage advies dat hij zelf mocht weten of hij het aanbod aan nam of niet. En dat deed Bram dus. Wilco was de volgende die een puntendeling overeen kwam. En hier was het hoogstens verbazingwekkend dat ze nog zo lang hadden gespeeld. Rinus den Hollander had inmiddels nog een pion gewonnen. maar was wel (niet zo verrassend) in grote tijdnood. Gelukkig kon hij een heleboel afruilen (Td8+ en er zou een paardeindspel resteren waarin Rinus twee pionnen meer had). Of Rinus zag het niet of hij wilde het tactisch afmaken (maar dat is in tijdnood meestal niet verstandig) met een torenoffer, maar na een tussenschaak bleek dat juist materiaal te kosten. Gelukkig kon Rinus nog naar remise afwikkelen.  Ook remise werd het bij Eric Clarisse en dat was een meevaller, omdat uw verslaggever de indruk had dat Paul van Rooijen de meeste kansen had. Eric zag echter (heel knap) een niet (of door mat) op te lossen eeuwig schaak manoeuvre.

 

Twee-twee dus. Maar wat staat er op het whiteboard: 2-3!? Vanuit zijn ooghoeken ziet uw verslaggever dat er achter bord 6 geen spelers meer zitten en dat op e5 een koning staat en op e4 geen ten teken dat zwart gewonnen heeft. Kannniewaarzijn! Hoe kon Cor gewonnen hebben? Welnu, Van Driel wilde ijzer met handen breken, offerde een g-pion, waardoor Cors h-pion een vrijpion werd die door blokkade van de f-pion plots niet meer te stoppen was.

 

De resterende drie partijen zouden dus bepalend zijn. Ton stond nog steeds een pion achter en het leek er op dat Van Gemert dit zou moeten kunnen winnen. Wouter Bliek speelde tegen de taaie Max Toetenel. Peter van der Borgt was in een traditioneel verlopen Noteboom terecht gekomen: zwart had twee vrijpionnen op b- en a-lijn en wit op de c- en d-lijn. Tegenstander Roel Schroevers had wel minder tijd dan Peter, die op een gegeven moment een pionnetje won, maar dat zei in die stelling die uitnodigde om de fout in te gaan niet zo veel. En toen was het pardoes 2-4. Had Roel een fout gemaakt? Nee, hij was door zijn vlag gegaan en daar was Peter maar wat blij mee.

 

Wouter maakte daarna snel remise. Toch zal hij niet echt tevreden zijn. Hij speelde een prima partij, kwam een pion voor en verloor die ook weer snel doordat hij wat varianten onvoldoende had doorgerekend. Omdat Van Gemert de pluspion niet te gelde kon maken, gingen we (zeker gezien de ratingverhoudingen) met een prima 5-3 zege naar huis.

 

 

 

Souburg 2

1781

DZD 1

1750

3

5

1

Toetenel

1859

Bliek

1970

0,5

0,5

2

Schroevers

1848

Van der Borgt

1891

0

1

3

Van Rooijen

1916

Clarisse

1864

0,5

0,5

4

J.P. van Gemert

1770

Hertogs

1697

0,5

0,5

5

Steijn

1816

Koeman

1689

0,5

0,5

6

Van Driel

1763

Heijboer

1656

0

1

7

Schoor

1714

Den Hollander

1655

0,5

0,5

8

De Bock

1558

Krijnsen

1576

0,5

0,5

 

terug naar boven