Verslagen externe competitie

Ronde 1 Ronde 2

DZD D - Middelburg C (0 - 4)

NAGENIETEN MET D-TEAM

Zo staat het nu nog op de ZSB-site:

r1

Derde klas

Mp

Bp

De Zwarte Dame D

Goes D

Oostkapelle A

Middelburg C

Terneuzen B

Zierikzee B

Zierikzee C

Denk en Zet C

Maar na de wedstrijd tegen Middelburg C hebben we waarschijnlijk voor het laatst dit seizoen het D-team boven aan zien staan. Er werd kansloos van Middelburg C verloren.

Piet van Boven speelde de opening veel te wild. Piet gooide alles open zonder dat er echt concrete dreigingen waren. Die dreigingen waren er wel vanuit Marjo de Boer, zeker toen ze een toren op de e-lijn zette en Piet zijn dame ook gewoon op de e-lijn liet staan. Het liet zich raden dat daar een tactische wending inzat. Marjo zag hem. Piet kon kiezen uit torenverlies of “ruil” van zijn dame tegen een toren. Piet koos voor het laatste, maar ook dat leidde de 1-0 voorsprong voor Middelburg in.

Marco Baars speelde een degelijke partij die in remise zou eindigen als er maar geen toren kon binnen dringen. Dat konden beide spelers best voorkomen, maar die van Jos de Jager viel toch binnen. Dat kostte Marco een pion. In plaats van actief tegenspel met de toren koos Marco voor torenruil, waardoor het eindspel simpel gewonnen was: 0-2.

Marius Leendertse kwam prachtig uit de opening. Tjitte de Boer kon weinig doen dan afwachten hoe Marius zijn stelling zou verbeteren. Helaas koos Marius ervoor een loperoffer te doen wat behalve twee pionnen niks opleverde en toen de dames ook nog geruild konden (volgens de spelers moesten) worden, was het een kwestie van blijven opletten voor De Boer. Dat deed hij: 0-3.

Jaap van Oosten zat al snel in tijdnood in een mindere stelling, kon het nog lang keepen, maar ging toch door de vlag: 0-4.

Dit lijkt (nee, is) een grote nederlaag, mar bedenk wel dat de hoofdstedelingen op de eerste twee borden meer dan 200 ELO-punten op overschot hadden en op de onderste meer dan 100.

D-team is dus weer terug op aarde, maar heeft toch al meer matchpunten dan vorig jaar!

Middelburg C

Leendertse

T. de Boer

Baars

De Jager

Van Boven

M. de Boer

Van Oosten

Boone

Terneuzen B – DZD D (1 – 3)

Het was een tijd geleden, dat wij met deze cijfers gewonnen hadden. Ik meen enige jaren terug en ook uit tegen Terneuzen B. Van de partijen van Kees en Marco heb ik weinig gezien. Kees pakte als eerste van ons een vol punt (keurig) en helaas moest Marco in een nederlaag berusten omdat hij zijn dame verspeelde tegen zijn jonge tegenstander uit de schaak familie De Putter.

Zelf liep het niet verkeerd tegen mijn tegenstander; ik lette goed op mijn tijd en deed opbouwende zetten met wit. Op een bepaald moment stond het zwarte paard op e4 gedekt door de zwarte dame op f5. Ik viel het paard aan met de pion zet f3, terwijl er ook een witte loper op veld d3 stond. Het paard stond gepend, waardoor ik een stuk won. De zwarte dame was verzet naar veld g5 waardoor een aanval met schaak volgde, dat mij een pion op e3 kostte. Ook de witte pion op e4 moest ik laten gaan. Maar door de aanval met de toren op de zwarte dame en door een goede ontwikkeling van mijn lopers, kreeg ik een behoorlijke druk op de zwarte koning. Toen mijn tegenstander verder op nog een stuk verloor, gaf hij op.

Jaap was toen nog volop bezig en had ver opgerukte pionnen in de vijandelijke stelling gedekt door een sterke loper. Ook stond hij een toren voor. Zijn koning stond echter alleen, wat zijn tegenstander probeerde uit te buiten. Jaap kon al deze bedreigingen pareren en behaalde ook het volle punt door zijn tegenstander mat te zetten. Dat punt van Jaap betekende voor ons de zege!

Een prachtig begin van de externe competitie voor DZD D was daarmee een feit.

Terneuzen B

Paauwe