ZSB-teamcompetitie 2011/2012 evaluatie

Individuele prestaties

Topscorer in absolute en relatieve zin werd Jerry Ros. Jerry haalde 8 punten uit 9 wedstrijden (89%). Hij was daarmee ook topscorer in de 1e klas. Ook in de andere klassen was er niemand die 8 punten haalde.

Nu was dat in de Hoofdklas ook niet mogelijk, want daar moesten alle ploegen maar 6 wedstrijden spelen. Rinus den Hollander en Bram Koeman waren bij DZD 1 topscorer met 41/2e punt uit 6 wedstrijden. Daarmee stonden ze ook in de top-5 van de hele Hoofdklas.

De Kruiningse spelers uit DZD 1 scoorden aanzienlijk minder goed. Uw voorzitter scoorde maar 2 punten, maar hij kreeg gemiddeld de zwaarste tegenstanders tegenover zich.

Naast Jerry waren er maar twee spelers die meer dan 5 punten scoorden: Wouter Bliek met 7 uit 9 en Kees Weststrate met 5 1/2  uit 10 bij het 5e. Vooral van Kees is dit een erg goede prestatie.

Drie spelers speelden 12 wedstrijden: Gayan den Hollander, Jaap van Oosten en Piet van Boven. Maar één speler kwam nog zelfs 13 keer voor een teamwedstrijd achter het bord: Marius Leendertse.

DZD 1 knap 3e in Hoofdklas

Van de 7 teams eindigden we als 3e. Dat lijkt aanzienlijk beter dan de 5e plaats van vorig jaar. Maar enige nuance is op zijn plaats. Vorig jaar haalden we 52% (33 uit 64) en dit jaar 51% (24 ½ uit 48) en vorig jaar waren er 9 teams en nu 7.  Aan de andere kant was de gemiddelde tegenstand met 1749 hoger dan vorig jaar (1705).

Erg positief was wel dat we maar twee keer een invaller nodig hadden. Daarmee waren we wel topscorer. Overigens was in de hele ZSB-competitie één team die het op dit vlak nog beter deed: DZD 5! Ons 5e team had ook maar twee keer een invaller nodig, maar dat in 10 wedstrijden.

DZD 2 weer net geen kampioen

Het 2e heeft een abonnement op “net niet kampioen worden”.  Was het de afgelopen twee seizoenen Denk en Zet dat ons dwars zat, nu was het Souburg 3 of eigenlijk was de grootste tegenstander van DZD 2 dit jaar DZD 2 zelf. Onnodig puntverlies tegen Vlissingen en Goes 2 heeft DZD 2 waarschijnlijk de das omgedaan.

Mede door zeges van DZD 3 op Koudekerke en vooral Souburg 3 en puntverlies van Terneuzen 2 tegen Denk en Zet en Zierikzee 2 (dat als laatste eindigde) kon DZD 2 in de laatste ronde toch nog kampioen worden. Maar dan moest er van Souburg 3 met 4 ½ - 1 ½ gewonnen worden. Ondanks de 100 punten gemiddeld lagere rating lukte dat warempel nog bijna ook. Het werd echter 3 ½ - 2 ½  en zo eindigde DZD 2 precies gelijk in matchpunten met Souburg 3, maar met twee bordpuntjes minder.

De drie spelers die alle wedstrijden meespeelden (Wouter Bliek, Jerry Ros en Ton van Vliet) hadden ook de sterkste tegenstanders (gemiddeld allemaal boven de 1800). Overigens was de gemiddelde tegenstand voor heel DZD 2 met 1557 iets lager dan vorig seizoen (1576).

DZD 3 heeft een probleemloos seizoen

De afgelopen jaren moest het 3e altijd tegen degradatie vechten. Nu haalde het maar liefst 9 punten (4 overwinningen, 4 nederlagen en een gelijkspel). En dat is knap. Daar hadden we wel 19 spelers voor nodig en daarmee waren we in de 1e klas topscorer.

De nederlagen waren groter dan de zeges, waardoor we op 45% eindigden. Niemand speelde alle 9 wedstrijden mee, waardoor Rob Oosterlee (met 7 wedstrijden) de meest spelende schaker was. De constante factor dus, net als vorig jaar. Rob haalde 3 punten, net zoveel als Eric Dek en Eldert Besseling (maar die uit 5 partijen). Topscorer was good-old Anton Quakkelaar met 3½e punt uit 5 wedstrijden.

Verder weinig bijzonderheden. De gemiddelde tegenstand was met 1568 ongeveer gelijk aan vorig seizoen (1555).

DZD 4 draait lekker mee

SVWZV uit Oostburg was veel et sterk en haalde 19 punten, waarmee ze op één wedstrijd na alles wonnen. Het 4e haalde 12 matchpunten, op papier uit 10 wedstrijden, maar effectief uit 8. Terneuzen 3 kon geen team op de been brengen en eigenlijk lukte dat ons de laatste wedstrijd (uit tegen SVWZV) niet.

Gayan den Hollander speelde alle 8 wedstrijden mee en haalde 4 punten en was daarmee in absolute zin topscorer. Verder speelde Herman Schoonakker 6 wedstrijden mee. Normaal is Herman er altijd, maar door ziekte is hij bij de seizoensaanvang een poosje uit beeld geweest. In die 6 wedstrijden haalde hij wel 3½e punt.

Dit jaar was deze 2e klas wel veel sterker dan vorig jaar: 1398 tegenover 1340.

DZD 5 wordt net laatste

In de laatste ronde verspeelde DZD 5 net de voorlaatste plaats. Maar voor het 5e doet die plaats er niet zo toe. Het belangrijkste is dat er een enorme team spirit heerst. Marius Leendertse, Jaap van Oosten, Piet van Boven en Kees Weststrate speelden 8 wedstrijden in deze opstelling en twee keer moest Merijn van Koeveringe invallen.

De tegenstand was ook hier sterker dan vorig jaar: 1382 tegenover 1358.

Weer deceptie voor DZD in de bekercompetitie:

De Zeeuwse bekercompetitie werd weer een deceptie. Nu werden we in de 1e ronde door Zierikzee met maar liefst 4-0 van het bord geveegd.