TERUGBLIK ZSB COMPETITIE 2013-2014

Laten we beginnen met DZD 1, dat niet alleen kampioen werd, maar afgelopen zaterdag ook de beslissingswedstrijd om de promotie won. En won met duidelijke cijfers: 6,5 – 1,5!

DZD 1 speelde in de Promotieklas. In die klas deden 7 teams mee, zodat slechts 6 wedstrijden gespeeld moesten worden met viertallen. Daardoor waren spelers als Peter van der Borgt, Wouter Bliek, Bram Koeman en Jerry Ros vooral invaller en Jerry was dat alleen in de beslissingswedstrijd. Van de vaste kern scoorden drie spelers 4 punten: Eric Clarisse, Willy Meulblok en Rinus den Hollander. Eric had daar echter maar 4 potjes voor nodig en Willy en Rinus zes.

Dat DZD 1 kampioen werd was logisch met een tegenstand van gemiddeld 1411 ELO-punten. De score van 73% was dan ook aan de magere kant. Dat dan weer alle 6 wedstrijden werden gewonnen en dus het maximum aan matchpunten werd binnen gesleept was weer wel goed.

DZD 2 speelde maar 5 wedstrijden omdat we de laatste ronde geen team op de been konden brengen. Flip Meijaard en Gayan den Hollander speelden alle 5 wedstrijden mee. Gemiddelde tegenstand was bijna 1500. Met 5 matchpunten deed DZD 2 het helemaal niet slecht.

In de avondcompetitie speelde DZD A in de Eerste Klas en die klas is gewoon sterk bezet. De gemiddelde tegenstand was 1839 en voor Wouter Bliek zelfs tegen de 2000. Wouter haalde daarom heel knap 4 punten uit 7 wedstrijden. Hij verloor geen één keer, oftewel won één keer en speelde de rest (6 partijen) remise. Daarmee had hij één remise meer dan Peter van der Borgt die dus 5 keer remiseerde, maar de laatste twee partijen verloor en daardoor met 2,5 uit 7 niet zo’n florissante score had. Willy Meulblok had die wel: 5 uit 7. Met die score was Willy ook meteen de beste “avond”speler van DZD. Als team haalden we 44% en dat was ruim voldoende om niet te degraderen, maar natuurlijk absoluut onvoldoende om mee te doen voor de bovenste plaatsen. De verrassing in deze klas was niet de eerste plaats voor Goes A of de laatste plaats voor Goes B, maar dat Sjaak Spiegels van Zierikzee met 7,5 uit 8 de beste speler was. Heel knap en het zal Sjaak zeker een mooie ratingsprong opleveren.

DZD B deed wel heel lang mee voor de bovenste plaatsen; eigenlijk tot en met de voorlaatste ronde. Die wedstrijd, in Souburg, waren we echter erg verzwakt en met een duidelijke nederlaag verdwenen de kampioensaspiraties en legde Souburg B de basis voor hun kampioenschap. Overigens deden met het B-team maar liefst 15 spelers mee. Toch was er wel sprake van een “vaste kern” van drie spelers. Eric Dek scoorde met 5 uit 7 van die drie het best. Rinus den Hollander en Cor Heijboer met 2 en 3 uit 6 scoorden aanzienlijk minder. Hoe kun je dan toch meedoen voor de bovenste plaatsen. Welnu, er was weinig verschil in sterkte met de andere teams en de invallers scoorden goed. Zo zorgden Jan Capello, Rob Oosterlee, Ronald Hoek van Dijke en Gayan den Hollander met zijn vieren al voor een 100% score van 5 uit 5.

De gemiddelde tegenstand voor het B-team was 1603. Voor het C-team, dat in dezelfde klas speelde was die 1614. Het C-team had het heel moeilijk. Gezien de ratings van de teamleden was dat logisch en dan hadden we in de cruciale wedstrijden ook nog teveel invallers nodig. Dat betekende degradatie na de promotie van vorig seizoen. Overigens had Herman Schoonakker met 2,5 uit 6 helemaal geen gekke score.

Tenslotte: het D-team. Dat scoorde ruim 40% en dat is prima, want ook dit jaar was DZD D weer het team met de laagste gemiddelde rating. Vooral Marius Leendertse en Kees Weststrate hadden een puik seizoen. Beiden scoorden 50% en zullen over een heel seizoen bekeken weer verder in rating stijgen. Er werd drie maal gelijk gespeeld en één maal gewonnen. Jammer was het dat Goes C in de laatste ronde bizar sterk op kwam, anders had er zelfs nog een middenmootpositie in gezeten.

Nog wat andere weetjes:

• Jan Capello was dit jaar invaller en speelde in drie teams (A, B en C) en haalde 3 uit 4.

• Gayan den Hollander heeft met de meeste teams meegedaan (D, C, B en 2)

Evaluatie 2011-2012