Rapidtoernooi DZD 2012

 

 

Eindstand

 

Naam

Punten

1

P. van Rooijen

57

2

W. Bliek

55

3

J. Capello

50

3

A. Quakkelaar

50

5

P. van der Borgt

46

6

J. Ros

44

7

H. Schoonakker

42

7

M. Schouten

42

9

W. Meulblok

39

10

B. Boone

35

11

W. van Stel

33

12

P. van Boven

31

13

M. Leendertse

30

14

Dies Lokerse

29

15

Dingnis Lokerse

26

De 1e avond

De eerste  drie ronden van de zomercompetitie zijn gespeeld. Vaak is dat de mogelijkheid om eens spelers te treffen die je in de normale competitie zelden tegenkomt. Mede door het indelingsysteem de eerste 3 ronden. In dit geval zou de nr. 1  qua clubrating de nummer  7 treffen, de nummer 2 speelt dan tegen de nummer 8  enzovoort. Ronde 2 en 3 word ongeveer op diezelfde manier gedaan.

Na de eerste 3 ronden krijgen we  een normalere indeling en volgt gewoon 1 tegen 2  en zo  verder. Spelers krijgen  in principe maar 1 keer een oneven  en voor de 2e keer tegen dezelfde tegenstander kan pas op de 4e avond (ronde 10).

Dit was het technische verhaal maar er werd ook gespeeld natuurlijk.

Qua rating vielen er totaal geen verrassingen, alle hoger gerate spelers wonnen hun partij (behalve Dingnis en Dies Lokerse, maar ja  als familie zijnde speel je natuurlijk remise). Dat was toch wel wat opvallend  want er werd stevig partij gegeven. Zo had Wim van Stel tegen Wouter Bliek met een verrassende zet ineens heel veel druk tegen de zwarte koning opgebouwd, Zwart kon met kunst en vliegwerk de direkte aanval wel stoppen maar moest een brakke koningstelling aanvaarden, wit kon consolideren en de betere stelling hebben maar koos  voor  een extra aanvalszet en werd verrast door een lelijk tussenschaak en het was ineens wit die de problemen kreeg, zoveel dat de zaak niet droog kon worden gehouden.

Ook Piet van Boven speelde prima. Eerst was er tegen Jerry Ros een prima stelling waarin Jerry wel kon winnen door een vergiftigde kwaliteit aan te bieden die Piet aannam. Toch prima  gespeeld, als je materiaal kan winnen en niet ziet dat het slecht is , moet je het gewoon pakken. Tegen Wouter Bliek had Piet een zelfde soort stelling als tegen Jerry maar hij kwam toch een pionnetje achter, de compensatie was wel genoeg hiervoor, loperpaar en actieve stukken terwijl  de zwarte stukken  weinig deden. Wit begon toen te veel stukken te ruilen  en bleef met een verloren eindspel achter.

11 juni volgt de 2e avond met weer 3 ronden.

 

Uitslag 

Ronde 1

Bliek

Boone

1

0

 

van Stel

van Rooijen

0

1

Ros

leendertse

1

0

van Boven

Quakkelaar

0

1

Capello

Schouten

1

0

Dies Lokerse

Schoonakker

0

1

Dingnis Lokerse

oneven

 
 

 

Ronde 2

van Stel

Bliek

0

1

 

van Rooijen

Boone

1

0

van Boven

Ros

0

1

Quakkelaar

Leendertse

1

0

Dingnis Lokerse

Capello

0

1

Schoonakker

Schouten

1

0

 

 

Ronde 2,5

Dingnis Lokerse

Dies Lokerse

0,5

0,5

 

 

Ronde 3

van Boven

Bliek

0

1

 

Leendertse

van Rooijen

0

1

Ros

van Stel

1

0

Dingnis Lokerse

Schoonakker

0

1

Boone

Capello

0

1

Quakkelaar

oneven

 

 

naar boven

De 2e avond

Een slechte opkomst met maar 8 spelers mocht de pret niet drukken voor het spelen van weer 3 ronden zomercompetitie.

Winnaar van de avond werd  deze keer Mathijs Schouten, die  14 punten haalde, 4 van de oneven en 10 van twee overwinningen, waarbij die tegen Wim van Stel wel een mooie was, Wim had met zwart een paard en pionnen eindspel bereikt met een pionnetje meer.  Zwart kon een stelling overhouden waarbij de a en e-pion van beide spelers eraf gingen  waarna zwart rustig eens kan nadenken  hoe te winnen met 4 tegen 3  op de koningsvleugel, dat zal normaal ook niet lukken maar het was zwarts beste kans op  een vol punt, Wim liet wits a-pion staan en ging voor de witte g-pion  en moest lijdzaam toezien dat de witte a-pion wel heel hard  naar de overkant ging. Uiteindelijk moest  het paard  van g2 helemaal naar a8 rennen om daar te sneuvelen.  Met 2 pionnen en een paard wat ver weg stond  moest wit toen voorkomen dat zijn pionnen geruild werden voor die van zwart want een paard alleen geeft  geen mat meer.  Met goed spel lukte dat ook nog   en het paard werd geofferd om de laatste witte pion over te houden en te winnen.

Wouter Bliek  had tegen Paul van Rooijen weliswaar een pionnetje  gewonnen maar  die bleek  van weinig waarde, het teruggeven van die pion leverde wel wat spel op maar  ook dat verwaterde snel, en met een zetherhaling en een remiseaanbod  was  het afgelopen. Jan Capello kwam hierdoor op kop want die won van Anton Quakkelaar.  Die mooie positie kon Jan ondanks goed tegenspel in de laatste twee ronden tegen Paul en Wouter niet vasthouden.

Volgende week de volgende avond met weer 3 ronden en hopelijk een wat grotere opkomst.

 

Uitslag

Ronde 4

Bliek

van Rooijen

0,5

0,5

 

Capello

Quakkelaar

1

0

Schouten

Dingnis Lokerse

1

0

van Stel

van Boven

1

0

 

 

Ronde 5

Bliek

Capello

1

0

 

van Rooijen

Quakkelaar

1

0

Schouten

van Stel

1

0

Dingnis Lokerse

van Boven

0

1

 

 

Ronde 6

van Rooijen

Capello

1

0

 

Quakkelaar

Bliek

0

1

van Stel

Dingnis Lokerse

1

0

Schouten

oneven

 

 

naar boven

De 3e avond

Mathijs Schouten die de meeste punten haalde de 2e avond moest (voor straf) een zwaar programma afwerken.  Tegen Wouter beging hij een openingsfout wat heel snel verkeerd ging en ook tegen Paul van Rooijen ging  het niet helemaal goed, tegen Anton Quakkelaar hervond hij zich weer en Anton werd pardoes mat gezet.  Peter van der Borgt kon na een vakantie in Italie ook weer van de partij zijn en die vakantie werkte gelijk door in zijn eerste partij, Er kwam een ponziani op het bord waar ik niets van gezien heb aangezien ikzelf tegen Marius Leendertse vanuit de opening in gepeins was verzonken om er nog iets  van te maken.  Marius  gaf echter later zomaar een stuk en de partij weg en pas daarna  kon ik nog even een glimp va Peters partij meepikken.  Paul van Rooijen had een  paard meer  maar had een gat in zijn koningsstelling waar wits zware stukken iets probeerde te forceren. Zwart kon echter door  zijn dame geven voor twee torens  en daarna  zijn eigen twee torens  voor Peters vrouw, tja en dan houd zwart gewoon een stuk meer over en vond wit het wel genoeg.

In de laatste ronde had Peter tegen Wouter een ongeveer gelijkwaardige stelling gekregen met zwart. Wit had wel het loperpaar maar die stonden meer te verdedigen dan iets  nuttigs te doen  en zwart had een akelige dubbelpion  waardoor hij potentieel  een pion achter zou staan.  Zwart wikkelde af naar een ongelijk lopereindspel met nog steeds die virtuele pion achter maar miste een bijzondere vork, wit kon zijn eigen aangevallen pion dekken met zijn loper en een zwarte pion  aanvallen die ook niet weg kon. Plots was de remise ineens weg en daar konden de ongelijke lopers niets meer aan veranderen.  Paul van Rooijen en Wouter Bliek gaan nog steeds aan kop  en hebben het gaatje naar Jan Capello iets vergroot doordat Jan in een eindspel tegen Marius Leendertse zomaar ineens een volle toren  weggaf. Wit had  nog even kunnen doorspelen want Marius had nog 69 seconden over, maar had daar begrijpelijk al geen trek meer in.

Volgende maandag de 4e avond  waarin iedereen weer tegen iemand kan spelen die hij al gehad heeft.

 

Uitslag

Ronde 7

Bliek

Schouten

1

0

 

Van der Borgt

Van Rooijen

0

1

Quakkelaar

Van Stel

1

0

Boone

Dies Lokerse

1

0

 

Leenderste

Dingnis Lokerse

1

 

 

Capello

Oneven

 

 

 

Ronde 8

Leendertse

Bliek

0

1

 

Van Rooijen

Schouten

1

0

Capello

Van Stel

1

0

Quakkelaar

Boone

1

0

 

Dingnis Lokerse

Van der Borgt

0

1

 

Dies Lokerse

Oneven

 

 

 

Ronde 9

Bliek

Van der Borgt

1

0

 

Van Rooijen

Dingnis Lokerse

1

0

Capello

Leendertse

0

1

 

Schouten

Quakkelaar

1

0

 

Boone

Van Stel

1

0

naar boven

 

De 4e avond

Wouter Bliek was er niet vanwege een verhuizing. Paul van Rooijen leek dan ook eenvoudig te kunnen gaan uitlopen. Dat viel echter tegen, want Paul kwam tegen Jan Capello niet verder dan remise en verloor zelfs van Jerry Ros. Dat gebeurde na een prachtige partij. Paul speelde een gedurfde opening, leek materiaal te winnen, maar Jerry's counter was fenomenaal. Paul won twee lichte stukken, maar Jerry kon met een mooie combinatie twee torens winnen. Gezien Pauls beroerde positie van de koning gaf Paul toen maar op. Zo is er een spannende stand ontstaan, waarbij Jan Capello opeens ook meedoet voor de eerste plaats.

 

Uitslag

Ronde 10

Capello Ros 1 0

 

Schoonakker Quakkelaar 0 1
Schouten Van der Borgt 0 1
Van Stel Dies Lokerse 1 0

 

Van Boven Dingnis Lokerse 1 0

 

Van Rooijen oneven

 

 

 

Ronde 11

Capello Van Rooijen 0,5 0,5

 

Schoonakker Van Boven 1 0
Van Stel Van der Borgt 0 1
Dies Lokerse Schouten 0 1

 

Ros Quakkelaar 1 0

 

Dingnis Lokerse oneven

 

 

 

Ronde 12

Van Rooijen Ros

0

1

 

Dingnis Lokerse Van stel

0

1

Quakkelaar Schouten

1

0

 

Schoonakker Capello

0

1

 

Van der Borgt oneven    

naar boven

 

Laatste avond

Omdat Paul van Rooijen en Wouter Bliek verhinderd waren, had Jan Capello het in eigen hand om winnaar te worden. Hij moest "alleen maar" tenminste 2 keer winnen en 1 keer gelijk spelen. Dat gelijke spel lukt, maar die twee overwinningen niet. Al in de 1e ronde ging het fout. Peter van der Borgt speelde erg wild en Jan kwam materiaal voor. Peter hield alleen vervelende dreigingen (eerst via penningen, daarna op de achterste rij). In tijdnood wist Peter zo een toren te snoepen en kon hij Jan op een nederlaag trakteren. Omdat Anton Quakkelaar gewonnen had, kreeg Anton Jan in het vizier. Bij winst op Jan zou Anton over Jan heen springen. En warempel dat lukte. In de laatste ronde hoefde Anton alleen maar van Peter van der Borgt te winnen, maar dat lukte niet. Peter had de ronde ervoor maar net remise gespeeld tegen Marius Leendertse en wilde blijkbaar laten zien dat hij toch nog wel een beetje kon schaken. Anton werd vastgezet en had op een gegeven moment zo weinig zetten dat materiaal- en partijverlies niet kon uitblijven. Toch werd Anton niet voorbij gestreefd door Jan, want Jan kwam niet verder dan remise tegen Herman Schoonakker.

Zodoende eindigden Jan Capello en Anton Quakkelaar gelijk op de 3e plaats achter de "ongenaakbare", Paul van Rooijen en Wouter Bliek. Van alle deelnemers heeft Matthijs Schouten het misschien wel het best gedaan. Dit jaar is Matthijs begonnen met schaken en met name de laatste maanden heeft hij veel progressie gemaakt.

 

Uitslag

Ronde 13

Dingnis Lokerse

Dies lokerse

0

1

 

Van der Borgt

Capello

1

0

Leendertse

Meulblok

0

1

Schouten

Boone

0,5

0,5

 

Quakkelaar

Schoonakker

1

0

 

Van Stel

Oneven

 

 

 

Ronde 14

Quakkelaar

Capello

1

0

 

Van der Borgt

Leendertse

0,5

0,5

Meulblok

Van Stel

1

0

Dingnis Lokerse

Schouten

0

1

 

Boone

Dies Lokerse

1

0

 

Schoonakker

Oneven

 

 

 

Ronde 15

Van der Borgt

Quakkelaar

1

0

 

Capello

Schoonakker

0,5

0,5

Boone

Meulblok

0

1

 

Van Stel

Leendertse

1

0

 

Dingnis Lokerse

Oneven

 

 

naar boven